LibreOffice, ett kostnadsfritt och öppet alternativ till Microsoft Office

LibreOffice är ett kostnadsfritt och öppet alternativ till Microsoft Office och andra liknande ”kontorsprogram”. LibreOffice består av ordbehandlare, kalkylblad, presentation, illustrationer, databas, ekvationsredigerare och diagram.

Formellt kallas de olika delarna av LibreOffice: Writer, Calc, Impress, Draw, Base, Match och Charts.

LibreOffice finns tillgänglig för Windows, Linux, BSD, MacOS och Unix.

Till en början var det ofta kompatibilitetsproblem mellan StarOffice/OpenOffice/LibreOffice och ”Microsoft Office”. På senare år har många av dessa problem försvunnit i och med uppdateringar och vidareutveckling av LibreOffice.

Det är för mig en gåta varför så många myndigheter, skolor och högskolor samt företag fortfarande använder Microsoft Office; särskilt när skattepengar används för att betala de dyra licensavgifterna.

LibreOffice webbplats
LibreOffice Twitter
LibreOffice källkod

Om LibreOfffice:s historia (från Wikipedia)

Programmet bygger ursprungligen på tyska StarOffice. StarDivision, som utvecklade programmet, grundades 1984. Den första versionen av StarWriter skrevs för Amstrad CPC (CP/M), men kontorssviten skrevs för DOS, OS/2 Warp och Microsoft Windows. Senare versioner stödde också Power Mac, GNU/Linux och Solaris. Sun Microsystems köpte StarDivision 1999 och vidareutvecklade kontorssviten för att konkurrera med Microsoft Office. Ganska snart släppte Sun det mesta av programsviten som öppen källkod under namnet Openoffice och senare Openoffice.org.

Libreoffice startades den 28 september 2010 av utvecklare som jobbat med föregångaren Openoffice.org, som Oracle tog över i samband med att de köpte Sun Microsystems. Gruppen startade organisationen The Document Foundation som i sin tur äger kontorsprogrammet Libreoffice. Anledningen till att utvecklarna hoppade av från Oracle var att man fruktade att Oracle skulle lägga ned Openoffice.org, precis som man gjort med OpenSolaris. Den första officiella versionen av LibreOffice, 3.3.0, släpptes den 25 januari 2011.