Om Öppet Moln

Sajten är tänkt att primärt beskriva IT-lösningar och andra resurser (så som bilder, mallar, dokument, m fl) som är baserade på Öppen Källkod (”open source”). Många lösningar är webb- eller molnbaserade, men jag kommer även att diskutera och skriva om applikationer som kan installeras lokalt på en dator, surfplatta och/eller mobiltelefon. Den ”röda tråden” är att lösningen är öppen. Öppna lösningar är inte nödvändigtvis gratis, även om många faktiskt är kostnadsfria att använda.

Öppet Moln är lite av en ordlek på uttrycket ”öppet mål” då jag anser att många öppna lösningar ofta förbises. Företag, myndigheter, skolor, privatpersoner och föreningar saknar antingen kunskap eller information om hur bra väldigt många öppna lösningar är.

Professionellt arbetar jag med WebbPlatsen sedan 1998 och har en IT-bakgrund sedan mitten av 1980-talet. Det kan förekomma länkar till öppna lösningar som finns att tillgå via WebbPlatsen som tjänst. Du är naturligtvis fri att välja vilken leverantör som helst för drift och/eller samarbete.

Öppet Moln finns även på Twitter, Mastodon (@oppetmoln@mastodon.online) och Matrix (#oppetmoln:matrix.org)


Sajtens FAVICON och vissa andra ikoner kommer från Streamline. Den här sajten använder Matomo, driftad inom EU, för insamling av webbstatistik. IP-adresser anonymiseras. Matomo är ett klockrent och öppet alternativ till Google Analytics.

Mjukvaran som används för sajten är WordPress, ett öppet och kostnadsfritt CMS (”Content Management System”). För WordPress-sajter som hanterar personuppgifter i någon form kan det vara bra med GPDR-säker WordPress-hosting.

Sajten använder typsnitt (”Kreon” och ”Noto Sans”) som lagras lokalt, dvs de hämtas inte från ”molnet” eftersom detta ger upphov till möjligt dataläckage av besökarens uppgifter till tredje part.