Matomo webbstatistik och analysverktyg

Matomo är ett alternativ till Google Analytics, och andra liknande lösningar, som skyddar ditt data och dina besökares integritet. Ta tillbaka kontrollen med Matomo, en kraftfull och öppen plattform för webbstatistik som ger dig 100% ägande över ditt data.

Ungefär så beskriver Matomo själva sin produkt som tidigare hette Piwik. Projektet började redan 2007 och dryga 15 år senare har namnet ändrats till Matomo under resans gång.

Matomo är en öppen lösning utvecklad i PHP. Man kan välja att installera och hantera Matomo på egna servrar och/eller i egen miljö, köpa det som tjänst från Matomo eller från andra företag inom Sverige och EU som tillhandahåller Matomo som tjänst.

Matomo kan konfigureras till atomisk nivå för att passa just dig och din webbsajt, men det går också bra att använda Matomo i sin standardkonfiguration och ändå få ut väldigt användbar statistik. Det finns färdiga tillägg för många populära webbplattformar som t ex WordPress, Magento, Joomla, Drupal, WooCommerce, Microsoft Sharepoint och Moodle.

Matomo webbplats
Matomo GitHub
Matomo Twitter
Matomo app

Det börjar nu också dyka upp fall där dataskyddsombud, myndigheter och domstolar anser att insamling av webbstatistik så som Google Analytics gör inte är förenligt med GDPR: ”Europe’s Move Against Google Analytics Is Just the Beginning”. Det finns även andra aspekter av att använda externa resurser på webbplatser som du kan behöva fundera över: ”Inkludera inte GDPR-osäkra externa resurser på din sajt”.

2022-01-13
Austrian DSB: Use of Google Analytics violates ”Schrems II” decision by CJEU

2022-02-10
Use of Google Analytics and data transfers to the United States: the CNIL orders a website manager/operator to comply

2022-03-03
Liechtenstein: DSS addresses use of Google Analytics