Mozilla rullar ut Total Cookie Protection i Firefox på bred front

Mozilla, som ligger bakom bl a webbläsaren Firefox, rullar nu ut TCP eller ”Total Cookie Protection” på bred front. Detta är ännu ett steg i företagets strävan att göra Firefox till en webbläsare som ”bryr sig om” din integritet online. Om man tittar på vad Mozilla gjort med Firefox det senaste året så ser det onekligen bra ut och det finns många välkomna förändringar 😊

Enkelt förklarat kan man säga att TCP isolerar webbplatser/sajter från varandra, vilket gör det svårare för dessa att hitta korrelationer/samband. Mycket av den spårning som görs idag mellan olika webbplatser görs just genom att ”någon” lägger ihop två och två för att på så sätt bygga ett beteendemönster av användarens surfvanor.

Det är ju inte helt ovanligt att man på en webbplats helt plötsligt ser reklam för något man tittat på (på en helt annan webbplats) tidigare. Denna förbättring i Firefox gör det nu blir svårare att bygga just sådana beteendemönster.

Microsoft och Google bygger båda sina webbläsare på Chromium, som är Öppen Källkod. Tyvärr har båda företagen en tendens att ”inte riktigt leva upp till önskvärd nivå” när det gäller att skydda användaren. Om du vill använda en Chromium-baserad webbläsare så är Brave ett mycket bättre alternativ än Edge och Chrome, sett till integritet.

(Bildkälla: Mozilla)

Mozilla webbplats
Firefox webbplats
Firefox öppen källkod