Bacula, en öppen plattform för backup och säkerhetskopiering

Bacula är en öppen plattform för backup och säkerhetskopiering med stöd för många plattformar och miljöer. Bacula är en väl beprövad och stabil plattform som såg dagens ljus år 2000 och har utvecklats och förbättrats löpande sedan dess.

Med Bacula kan du skapa säkerhetskopior och ta backuper på klienter och servrar. En Bacula-server kan konfigureras på ett lokalt nätverk eller någonstans på Internet (”i molnet”) för att på så sätt flytta den kopierade informationen ”utanför huset”.

Bacula har stöd för bl a Windows, macOS, Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris och OpenSolaris. Bacula har även klienter för specifika applikationer och miljöer som VMware, MySQL/MariaDB, KVM, Exchange, m fl.

Det finns även möjlighet till kommersiell support och s k Enterprise-versioner av produkten. Vissa funktioner finns enbart i dessa Enterprise-versioner av Bacula.

Bacula webbplats
Bacula på GitLab

Det finns även en hel del funktionalitet som utvecklats av enskilda utvecklare och som tillhandahålls som separata verktyg för Bacula, t ex Bacula-Web, som låter dig övervaka backuper, mm.