Statamic, en publiceringsplattform med mycket funktionalitet

Statamic är en publiceringsplattform där mycket funktionalitet ingår från början. Plattformen är centrerad kring PHP och PHP-ramverket Laravel, men kräver ingen kunskap om PHP och/eller Laravel för att använda. Det innebär att det går att bygga ut plattformen om behov finns och om man har tillgång till PHP/Laravel-kompetens.

Det finns en marknad (”market place”) för tillägg (”plugin”) och teman där du hittar många tillägg och möjligheter till anpassningar samt färdiga mallar för att snabbt komma igång med layout, etc.

Som standard använder Statamic inte en databas för lagring av sidor och inlägg; istället används ett s k platt filsystem (”flat file”), vilket innebär att innehåll lagras direkt i filsystemet på servern som enskilda filer. Det finns både för- och nackdelar med detta, lite beroende på hur systemet används, men generellt sett kan man säga att den här typen av publiceringsplattformar, eller CMS (”content management system”), levererar innehållet till besökaren väldigt snabbt. Om det finns ett behov att ändå använda en databas så går det att aktivera ett databaslager som har stöd för allt ifrån Firebase och MongoDB till MySQL och MariaDB.

Det skall poängteras att Statamic inte marknadsförs som en ”gratis och öppen” plattform, däremot är källkoden tillgänglig vilket därmed gör plattformen ”öppen” enligt vår beskrivning. Att produkten kostar en slant anser inte jag vara ett hinder om du bygger webbsajter i ditt arbete och/eller om ert företag behöver en vettig plattform med bra support, snarare tvärtom. Det finns dessutom en gratisvariant att tillgå som kan används för enskilda webbsajter.

Statamic webbplats
Statamic på GitHub
Statamic på Twitter

 

Se även: