Varför är en statisk sajtgenerator bra och vad är det?

En statisk sajtgenerator är, till skillnad från t ex ett dynamiskt innehållshanteringssystem, ett mycket bra alternativ för webbplatser där innehållet mestadels är just statiskt; det uppdateras och ändras inte särskilt ofta. Men det är inte sagt att webbsajten inte får nytt innehåll. En statisk sajtgenerator kan fungera precis lika bra som ett CMS (”innehållshanteringssystem”), det beror helt på vilka behov som finns, vilka funktioner som finns och hur användargränssnittet ser ut.

Uttrycket ”statisk sajtgenerator” är också ibland missvisande då det kan ge ett intryck av något klumpigt och föråldrat. En del av detta kommer från tiden då de flesta webbplatser byggdes med just statisk HTML.

En stor fördel med ”statiska” webbplatser är att de generellt sett kräver betydligt färre systemresurser och en betydligt mindre komplex infrastruktur att drifta. En annan fördel är att dessa webbplatser också ofta är betydligt svårare att ”hacka” då det inte finns något sätt att på dynamisk väg påverka innehållet.

Många moderna produkter som kan skapa statiska webbplatser har mycket funktionalitet, ett bra gränssnitt och flertalet teman att välja mellan. Det finns också, naturligtvis, mycket enklare verktyg för att skapa statiska webbplatser, med betydligt mindre funktionalitet. Allt för att passa just dina behov. Ett område där en statisk sajtgenerator ofta är betydligt bättre än deras dynamiska motsvarighet är webbaserad dokumentation.

Eftersom Javascript nu blivit så pass välutvecklat och väletablerat så kan man nu också få till dynamiskt innehåll med en ”statisk webbplats”.

Det finns en bra webbplats som har en förteckning över statiska sajtgeneratorer: staticsitegenerators.net. De flesta, om inte alla, alternativ på den webbplatsen är öppen källkod.

 

Se även: