phpMyAdmin, administrera MySQL- och MariaDB-databaser

phpMyAdmin är en öppen webbapplikation, utvecklad i PHP, som används för att administrera och hantera MySQL– och MariaDB-databaser på ett enkelt, snyggt och funktionellt sätt. phpMyAdmin är ett verktyg som funnits länge, den första versionen släpptes redan 1998.

phpMyAdmin kommer med funktioner för import och export av data, redigering av databaser, kolumner och index. Applikationen finns översatt till en mängd språk även om många nog föredrar att använda engelska i en teknisk miljö. Om ni vill låta kunder administrera sina egna databaser så går det också att göra med phpMyAdmin eftersom applikationen går att konfigurera så att användaren behöver logga in med sina egna uppgifter för att komma åt databaser.

phpMyAdmin kan också anpassas med teman. Ett populärt tema för phpMyAdmin är Metro, som tyvärr inte alltid är uppdaterat för den senaste versionen av phpMyAdmin, men värt att vänta på.

Om ni använder MySQL eller MariaDB som er databasserver så är ni förmodligen redan bekanta med phpMyAdmin. Om ni inte har hunnit titta på det så rekommenderar jag er att göra det. Även om ni inte använder PHP som er huvudsakliga utvecklings- eller driftmiljö så är det ingen stor sak att installera PHP och phpMyAdmin. Det är värt det.

phpMyAdmin webbplats
phpMyAdmin på GitHub

Det finns även ett liknande, öppet verktyg för PostgreSQL, som heter pgAdmin (GitHub).

Också SQLite har ett webbaserat administrationsverktyg som heter phpLiteAdmin (Bitbucket).