Mastodon, en öppen social media-plattform

Mastodon är en öppen social media-plattform som kanske bäst kan beskrivas som en blandning av Twitter och Facebook. Två stora skillnader mellan Mastodon och andra plattformar för sociala medier är att källkoden är tillgänglig samt att Mastodon har stöd för decentraliserad publicering. Med decentraliserad publicering menar jag att det inte finns någon enskild singulär källa för alla inlägg, bilder och data.

Man kan som individ, organisation och/eller företag driva en egen Mastodon-instans och samtidigt interagera med andra Mastodon-instanser. Teoretiskt sett är det inget som hindrar en individ från att ha en privat Mastondon-instans hemma, och samtidigt interagera med övriga Mastodon-instanser. På samma sätt skulle ett företag kunna använda Mastodon som en social plattform i ett intranät, utan att släppa in resten av omvärlden.

Mastodon har också stöd för ett protokoll som heter ActivityPub, vilket medger decentraliserad delning av information mellan olika plattformar och sajter på ett relativt enkelt sätt. En WordPress-sajt skulle t ex kunna publicera alla nya inlägg på Mastodon, precis som man kan göra från WordPress till Twitter, osv.

Det finns officiella Mastodon-appar både för iOS och Android.

Det finns många Mastodon-instanser, men är du nyfiken på att testa Mastodon, så rekommenderar jag att du använder den ursprungliga instansen, mastodon.social.

Mastodon webbplats
Mastodon på GitHub

 

Per Axbom har skrivit en bra introduktionsartikel om Mastodon på svenska